Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Hamburg har julmyset och julshoppingen

Julmys i massor och unika julklappar du inte hittar hemma. Hamburg är en perfekt destination i slutet av året. Oavsett om ni söker storstadpuls, juleljus som glimmar, kulörta kulor, glitter, stjärnor som tindrar – eller bara vill komma iväg från julstöket och tillbringa en långweekend i pyjamas.

Vi har samlat några av våra absolut favoriter från ett vinterkallt Hamburg för både stora och små. Och skulle någon få en överdos av bjällerklang har vi även ett paket länkar till andra tips på trevligheter i alltid lika häftiga Hamburg.

Heligt unik julmarknad i Hamburgs mässhallar

14-15 december förvandlas Hamburg Exhibition Centre till en gigantisk pop-up-butik över en helg. Ett omsorgsfullt urval av kreativa människor av alla dess slag presenterar en galen mix av mode, smycken, design, heminredning, foto, serier och allt annat du kan tänka dig – och inte tänka dig – på 3000 kvadratmeter.  

Strosa runt med ett glas vin i handen eller innanför västen och köp med unika klappar som ni garanterat inte hittar i butikerna hemma.

Messeplatz 1, 20357 Hamburg
www.holyshitshopping.de

 

Schön second hand-shopping i Schanze

För bara några år sedan var Sternschanze ett rätt ocharmigt arbetarkvarter som du verkligen inte skrev om i en julklappsguide. Numera är det en av Hamburgs trendigaste och trevligaste stadsdelar, fullspäckat med små butiker med indie-märken, streetwear och annat som du hittar på medvetna önskelistor.

Bara fem minuter från Schanze ligger gatorna Karolinenstraße och Marktstraße, också kända som Karoviertel. Här hittar du konceptbutiker, hälsokost-handlare och Hamburgs bästa second hand-butiker. Gå loss och fyll bilen med exklusiva märken, festliga fynd eller varför inte något uppklätt, som en ny julslips eller klänning till julafton?

Schanzenstraße, Schulterblatt, Susannenstraße, Karolinenstraße och Marktstraße, 20357 Hamburg

Koppla bort julstressen med pyjamas-party för två

Klappar och önskelistor som ska stämmas av. Gäster och besök från och till nära-och-kära som måste planeras, julmat som måste lagas och sedan chefer, kunder, och kollegor som mer än gärna vill knyta ihop årets tomtesäck innan de går på långledigt. Det är lätt att få överdos av bjällerklang i december för den som inte är varsam.

Gör något annorlunda i år och unna er en långweekend i Hamburg. Tillräckligt nära för att få in i kalendern men ändå tillräckligt långt borta för att få ett andrum från julstress och måsten.

Vi har svårt att tänka oss någon bättre plats att ladda batterierna på än lilla charmiga boutique-hotellet Fritz im Pyjama i just Schanze (se ovan). Redan namnet skvallrar om att det här pyjamaspartyt kommer bli maximalmysigt.

Se till att boka ett rum med balkong så att ni har möjlighet att ta en skål utomhus innan middagen samtidigt som ni betraktar myllret nedanför på Schanzenstraße.

Fritzhotel Hamburg
Schanzenstraße 107
20357 Hamburg

Överraska med tyskrostat julkaffe

©Malte Dibbern 

För matintresserade är Hamburg extra härligt. Förutom 11 Michelin-krogar har staden några av Tysklands bästa kaffebarer och rosterier, vilket kan förklaras av att det mesta kaffet som distribueras in och ut ur landet någon gång passerar Hamburg.

När ni befinner er i Schantze är kaffenördarna på Törnqvist Coffee ett måste. Köp hem en spännande rostblandning i weltklasse i julklapp till matintresserad i familjen samtidigt som ni njuter av en kopp svart och välbekanta kanelbullar.

Neuer Pferdemarkt 12, 20359 Hamburg
www.tornqvistcoffee.com

Hett eftertraktade julklappar på Allike Store

Har barnen eller barnbarnen fyllt önskelistan med streetwear och långa länkar till e-handelsbutiker som Caliroots, Zalando och Boozt? Visa att ni är med i matchen och överraska dem med något från Allike i Hamburg. Streetwear-meckat samlar allt från mindre indpendent-märken till de senaste limiterade samarbetena med sneakers-drakar som Nike och Adidas. 

Virchowstraße 2, 22767 Hamburg
www.allikestore.com

Julskyltade sagoskepp längs vattnet

I över 30 år har de upplysta sagoskeppen längs vattnet fått barns ögon att tindra som juleljus. Från slutet av november fram till 23 december kan alla barnfamiljer mönstra ombord på de fem skeppen som alla har sin egen inriktning. 

På de två bageriskeppen "Saselbek & Sielbek” kan barn från tre år och uppåt baka julkakor att ta med hem.

Caféskeppet ”Susebek” är ett bra ställe för att ladda batterierna och vila ut med julgodis för både stora och små.

Drömskeppet ”Ammersbek” har ansiktsmålning och lekhörna medan teaterskeppet Bredenbek har olika föreställningar varje dag.

Det bästa? Att kliva ombord är helt gratis.

Jungfernstieg 54, 20354 Hamburg

Finns det corona-restriktioner?

Håll dig uppdaterad om inresereglerna på den svenska ambassaden, se en resplan med Danmark som transitland på reopen.europa.eu, och om restriktioner på hamburg.com/christmas och hamburg.com/health


Skrivet av Redaktionen • Uppdaterad den 21 oktober 2021