Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Berlin ger dig mer jul!

Traditioner är till för att både hållas vid liv och utvecklas i ständig förändring. I Berlin finns alla möjligheter till mer av allt det härliga som är förknippat med julen. Samtidigt inbjuder staden till att testa något nytt. 

Handla hantverksmässigt lagat julgodis från Süsskramdealer, tindra i botaniska trädgårdens glittrande vinterland eller unna er att njuta av egentid på lyxiga Provocateur hotel i år.  

I Berlin kan ni både sätta kryss för hippa stadsdelen Kreutzberg och alla punkter på familjens önskelistor med några av världens främsta shoppinggator och gallerior. 

 

Julbada som en grekisk gud

Det årliga julbadet var länge en tradition i det svenska bondesamhället. Även om vi inte rekommenderar att du bara tar en dusch om året är det en härlig tradition att hålla vid liv. Speciellt i Berlin då staden har några av världens vackraste offentliga badhus. 

Stadtbad Neuköln är utsmyckat med pelare och fontäner i antik stil och är verkligen värt ett besök för den som vill julbada som en grekisk gud.  

Den som hellre plaskar i art déco-miljö styr kosan mot Berlins äldsta badhus: Stadtbad Spandau Nord på Radelandstraße 1.

www.berlinerbaeder.de

Stadtbad Spandau Nord på Radelandstraße 1

Kryssa av x-mas i x-berg

För Berlins unga kreativa elit är spretigt mångkulturella Kreuzberg mumma. Men det finns anledning att sätta kryss för x-berg även för alla som inte själva är unga aspirerande konstnärer och musiker.  

På designhotellet Orania Berlin, på Oranienplatz mitt i centrala Kreuzberg, finns alltid anledning till uppesittarkväll. 

Orania satsar stort på musik med regelbundna konserter inom klassiskt, jazz, soul och världsmusik. 

Från mitten av november serverar de julmiddagar för större sällskap. Den som verkligen har fått smak på Berlin och vill tillbringa julhelgen här rekommenderas att testa deras speciella julmeny med pekinganka. 

På promenadvänligt avstånd hittar ni även världsledande gallerier som Galleri König och judiska museet och Bergmanstraße, fyllt av charmiga marknader och second-hand-butiker.  

www.orania.berlin

Handla julgodis på Süsskramdealer

 ©Süsskramdealer

Vad vore julen utan julgodis? Lite nyttigare kanske men det finns elva andra månader på året du kan tänka på dieten. Gömt inuti en tidigare cigarrbutik från sekelskiftet hittar du idag gottegrisen Süsskramdealer. Här finns stans bästa chokladpraliner och en massa andra härliga godsaker. Vad passar exempelvis bättre för den här tiden på året än en kopp varm choklad på deras eget kafé?

www.facebook.com/suesskramdealerberlin

Upptäck ditt vinterland i botaniska trädgården

Varje vinter förvandlas Berlins botaniska trädgård till ett enda stort glittrande vinterland. 

Botaniskas egen julmarknad erbjuder ett lugn från det hektiska centrala delarna och inbjuder till långa vinterpromenader.

Småttingar som blir trötta i benen eller uttråkade av promenader kan underhålla sig med skridskor, ljusshow eller varför inte ett besök till det gamla önsketrädet där både stor och liten kan hänga upp sin önskelista.   

www.visitberlin.de/christmas-garden-berlin

Lyxsynda i Berlins Babylon

©Gekko Group / Provocateur 

Vem drömmer inte om lyxig dekadens efter att ha sett tv-serien Babylon Berlin? Provocateur hotel är en syndig tidsresa tillbaka till 1920-talet och en perfekt tidig julklapp till alla par med egentid överst på önskelistan. 

På Provocateur hotel finns ingen hejd på härligheterna. Oavsett om ni suktar efter hantverkscocktails eller finmiddag på hotellets restaurang Golden Phoenix. Det är bara att checka in och unna sig maximal njutning hela vägen fram till påska.  

www.provocateur-hotel.com

Shoppa julklappar i ett vintrigt Berlin

I December lyser Berlins främsta shoppinggator extra starkt. Kurfürstendamm, Schloßstraße och Hackescher Markt visar sig verkligen från sin bästa sida veckorna innan jul.

Den som söker lyxiga julklappar lär garanterat hitta något i någon av designerbutikerna på Friedrichstraße. I de stora shoppingcentren som Potsdamer Platz Arkaden Mall of Berlin finns det garanterat klappar för alla i familjen.

www.potsdamerplatz.de

Finns det corona-restriktioner?

Håll dig uppdaterad om inresereglerna på den svenska ambassaden, se en resplan med Danmark som transitland på reopen.europa.eu, och om restriktioner på berlin.de/christmas-markets och berlin.de/corona


Skrivet av Redaktionen • Uppdaterad den 21 oktober 2021