Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 8 min.

Stämningsfulla upplevelser i Rostock

Hansestadt Rostock är namnet på en bedårande, aprikosfärgad ros. Det är också namnet på förbundslandet Mecklenburg-Vorpommerns största stad som erbjuder mängder av aktiviteter och ett blomstrande kulturliv året runt.

Här hittar du enastående gotiska tegelbyggnadsverk, vintergröna statyer och porlande fontäner överallt, men också en härlig strand, innovativa naturmiljöer – och otroligt färgstarkt innehåll för Instagram.

Om du googlar ”kommande evenemang Rostock” är det alltid något på gång. Oavsett om du vill krydda din semester med lite bra musik, en gourmetmiddag eller helt enkelt gillar mer traditionell sightseeing så har Rostock något för dig.

Men vad ska man då välja på sin minisemester eller weekendresa i Rostock om man vill hinna med det viktigaste? Du kanske bara passerar staden på en endagstur som en etapp på din bilsemester.

Vi ska se till att du får njuta av Hansestadt Rostock, norra Tysklands vackra kustpärla, i fulla drag, oavsett längden på din vistelse.

Zoo Rostock

Upplev naturen och historien på nära håll

Rostock zoo

Nämn ett djur. Ja, tänk på ett djur. Ja, precis det djuret. Om du vill se det i verkligheten hittar du det med största sannolikhet här! 430 olika arter från hela världen väntar på dig på Zoo Rostock som 2018 utsågs till Europas bästa djurpark.

Oavsett årstid är dvärgflodhästar och sydafrikanska pälssälar en säker hit för hela familjen. Ett besök i djurparken är en zooverän dagsutflykt för stora och små med både vackra omgivningar, fascinerande upplevelser och roliga lekplatser.

I de levande museerna Darwenium och Polarium kan du lära dig om evolutionen och planetens många livsmiljöer. Här reser du genom djurlivets fantastiska universum – och efteråt kan du komma helt ner på jorden igen och klappa en söt get.

Adress: Barnstorfer Ring 1, 18059 Rostock
www.zoo-rostock.de

Rostocks julmarknad

Rostocking around the Christmas tree

Julemarked

På tal om Europas bästa får vi förstås inte glömma Rostocks älskade julmarknad som äger rum på vackra Neuer Markt. Den arrangeras varje år och är norra Tysklands största med mer än 30 åkattraktioner och hela 300 bodar!

Om du är i Rostock från slutet av november till slutet av december utan att besöka Rostocker Weihnachtsmarkt blir jultomten inte glad. För det är helt enkelt ett måste.

Du hittar allt du kan förvänta dig av en traditionell julmarknad – och mer därtill. Även andra platser i staden, är fulla av magisk stämning och julupplevelser under denna tid. Det händer något varje dag i veckan för alla åldrar, så det är bara att sätta barn och mor- och farföräldrar i släden och åka iväg på en julresa till Rostock.

Vi garanterar att du kommer att åka härifrån full av julstämning och julgotter.

Adress: Neuer Markt, 18055 Rostock
www.rostocker-weihnachtsmarkt.de

Shopping i Rostock

Shoppingupplevelser för alla

Shopping

När det inte är julmarknad på Neuer Markt är torget hem för en mer klassisk marknad med olika varor och produkter och inte minst en uppsjö av butiker och matställen. När du går från det mysiga torget, missa inte gågatan Kröpeliner Strasse där du hittar ännu fler butiker och restauranger.

Rostock var en gång känt som en viktig handelsstad och än idag blomstrar handeln i staden. Hansestaden sjuder av liv och med sina otaliga shoppingmöjligheter kan du droppa gymmet och istället powerwalka när du shoppar allt från choklad till souvenirer.

Från Kröpeliner Strasse hittar du också många sidogator fulla med möjligheter att lufta kreditkortet. Om du ännu inte har stillat ditt shoppingbegär, kan du smita in på ett köpcentrum som Kröpeliner Tor Center eller Galerie Rostocker Hof.

I utkanten av Rostock hittar du det fina shoppingcentret Hanse Outlets, en designeroutlet med stora mängder modekläder till små priser.

Adress: Kröpeliner Straße, 18055 Rostock

Instagramvänliga byggnader

Pastellfärgade fasader som lockar massor av likes

Pastelfarvede facader

När du promenerar förbi skyltfönstren måste du dessutom passa på att njuta av Rostocks charmiga byggnader. Staden är fylld av fina fasader och hisnande arkitektur.

Du får exempelvis inte missa de färgglada hansahusen som står och solar sig på Neuer Markt. Här hittar du också det rosa rådhuset från 1200-talet som med sina sju torn i gotisk stil tornar sig magnifikt över torget.

Om din Instagram-profil behöver ett tillskott av pastellfärger och snygga linjer är det bara att hoppa på färjan till Rostock.

Adress: Neuer Markt, 18055 Rostock

IGA Park

En oas full av upplevelser

IGA Park

Behåll kameran framme när du åker till IGA Park. För det kommer du att göra. Det finns alltid ett evenemang, en konsert eller en festival i parken, men naturen i det vackra grönområdet är värt ett besök i sig.

I de entusiastiska recensionerna på nätet står det att IGA Park är coolt att utforska för både barn och vuxna. Ta stigen förbi den japanska trädgården och njut av doften av alla härliga rhododendronbuskar på vägen till de flätade trädgrottorna.

Parkens utseende förändras med årstiderna, så du kommer alltid att se ett nytt landskap på de vilda ängarna. Oavsett årstid får alla dina sinnen en härlig upplevelse i barfotaområdet. Här kan dina fötter känna hur olika sorters ytor känns – och vi kan avslöja att de känns sköna.

Adress: Schmarl Dorf 40, 18106 Rostock
iga-park-rostock.de

Warnemünde Strand och Alter Strom

Härliga stunder vid vattnet

Warnemünde Strand

Du kan också göra som lokalbefolkningen och sticka fötterna i sanden vid stranden Warnemünde. Warnemünde är nog den vackraste stadsdelen i Rostock – och förmodligen också den mest populära. Det kan invånarna bland annat tacka sin nästan 150 meter breda strand för.

Badplatsen erbjuder hotell, kaféer och en pittoresk utsikt. Det var en gång i tiden ett fattigt fiskeläge. Idag är det bara ord det råder brist på när man ska beskriva magin på denna idylliska plats.

När du väl har fällt ihop solstolarna kan du strosa nedför den lilla floden Alter Strom. Här råder en maritim atmosfär i överflöd med färgglada fiskebodar, små butiker samt båtar och fartyg från hela världen.

Slå dig ner i en traditionell restaurang eller en stämningsfull bar på sträckan och börja din helg med lite tysk kultur och lokala specialiteter.

Adress: Seestraße, 18119 Rostock

Rostocks hamn

Historiens vingsus och vågornas brus

Rostock Havn

Man kan förstås inte lämna Rostock utan att ha besökt den fantastiska hamnen. Det är den tredje största hamnen vid Östersjön och här finns fyrar, kryssningsfartyg och allt annat som kännetecknar en stor, välmående hamn.

I augusti kan du strosa nerför hamnpromenaden och se ett hav av fritidsbåtar och lyxiga yachter lägga till under den traditionella festivalen Hanse Sail. Du kan också alltid själv ta en båttur på floden Warnow. Det är ett självklart sätt att uppleva Rostock som var en viktig hamnstad i DDR.

Om du är intresserad av skeppsbyggnad, får du inte missa utställningarna i Schiffbau und Schifffahrtsmuseum Rostock. Det annorlunda museet ligger på ett före detta fraktfartyg och du kan lära dig både om fartygsbyggande genom historien och om branschens framtid.

Adress: Warnowufer, 18057 Rostock
schifffahrtsmuseum-rostock.de

Kröpeliner Tor och stadsmuren

Porten till omvärlden

Rostock Bygninger

Om du gillar historia är Rostocks gamla stadsportar väl värda ett besök. Staden hade ursprungligen 22 av dessa, men idag finns det bara fyra kvar: Kröpeliner Tor, Kuhtor, Steintor och Mönchentor.

Mest imponerande är Kröpeliner Tor med sin magnifika höjd på 54 meter. Den användes som huvudport för att transportera varor till Rostock från andra städer, och innanför porten kan du få höra hela historien om hur Rostock var omgivet av stadsmurar.

Stora delar av stadsmuren står kvar och är ganska välbevarade. Den längsta biten mur är 450 meter – ungefär lika långt som din underkäke kommer att falla när du står och gapar över den oändligt långa stenkonstruktionen.

Adress: Kröpeliner Straße 49A, 18055 Rostock
www.geschichtswerkstatt-rostock.de

Marienkirche

Gudomlig skönhet i hjärtat av staden

Marienkirche

En annan tegelbyggnad som inte lämnar någon oberörd är den gotiska Marienkirche. Det är Rostocks vackraste och mest betydelsefulla kyrka från år 1230.

Kyrkans gigantiska astronomiska ur från 1472, dopfunten i brons och den magnifika orgeln är en attraktion i sig. Och klockan tickar fortfarande helt exakt efter alla dessa år. Det enda som behöver dras upp här är som sagt underkäken från golvet.

Store gud, vilket fantastiskt mästerverk! Både interiören och exteriören. Oavsett om du är troende eller inte vågar vi kalla St. Marien Kirche en himmelsk syn.

Adress: Bei der Marienkirche 2, 18055 Rostock
marienkirche-rostock.de

Rostock universitet

Utforska Tycho Brahes gamla universitet

Rostock Universitet

Och på tal om vackra gamla byggnader får man inte glömma Rostocks universitet – ett av norra Europas äldsta universitet, som till och med har haft äran att ha haft Tycho Brahe som student.

Universitetets nuvarande lokaler byggdes 1867 i italiensk renässansstil. Idag har universitetet cirka 15 000 studenter – och en oändlig mängd fossiler. Universitetets zoologiska samling omfattar fiskar, insekter, fåglar, blötdjur och mycket mer.

Du kanske inte tycker att en studieort är något särskilt. Men det här universitetet är Rostocks stolthet. Detta återspeglas i att staden officiellt kallar sig Hanse- und Universitätsstadt Rostock. Besök stadens campus så förstår du själv varför.

Adress: Universitätsplatz 2, 18055 Rostock
www.zoologie.uni-rostock.de