Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 10 min.

Minisemester med familjen, vännerna eller din bättre hälft

Behöver ni en snabb flykt från vardagens stress? Sätt kursen söderut, lämna vardagen hemma och låt sommarens första strålar ta hand om resten.

Helgdagarna i maj bjuder in till en förlängd helg med avkoppling och nya upplevelser, och varför inte hos vårt närmaste grannland söderut? Här får ni några fantastiska förslag på en minisemester i Tyskland, bara några få timmar bort.

Ren avkoppling i Rostock

Mysig hamnstämning

Rostock havn

Efter en kort färjetur från Gedser till Rostock kan ni glädjas över att omedelbart nå Rostock, som erbjuder ett hav av restauranger, shoppingmöjligheter och sevärdheter. Parkera bilen vid Neuer Markt, där rådhuset ligger, och ta en promenad i de små gränderna som både erbjuder iskallt fatöl, tyska specialiteter och internationella läckerheter.

Under er semester i Tyskland får ni inte missa Stadthafen, där ni hittar mysig hamnstämning i underbara omgivningar. Här finns inte längre så många sjömän att hitta, men det är fortfarande liv och glada dagar.

Om ni vill lite längre bort ligger Warnemünde bara en kort bilresa därifrån, och här i badorten hittar ni allt från sandstränder och kurorter till coola caféer och restauranger. De gamla, färgglada fiskehusen är vackra även utan filter, och även om ni är nära Danmark, finns det en speciell känsla av att vara långt borta från vardagen.

Slottsstaden Schwerin

Majestätiska omgivningar

Schwerin slot

Schwerin ligger bara en stenkast från Rostock, och i denna lilla charmiga stad gömmer sig bland annat Schloss Schwerin, ett slott i natursköna omgivningar. Slottet är faktiskt omgivet av sjöar och skog, och hela härligheten välkomnar dig som från ett sagolandskap.

Staden själv har också små sjöar mellan de mysiga husen, och här finns gott om utrymme att koppla av från den hektiska vardagen. Missa inte en promenad i Schelfstadt, den gamla stadsdelen, som erbjuder små sneda korsvirkeshus och smala mysiga gränder. Håll utkik efter Schelfkyrkan, en imponerande byggnad i barockstil. Torget mitt i staden är en bra plats att pausa med en god kopp kaffe medan ni tittar på förbipasserande. Nära torget ligger också Schlachtermarkt, en slaktarmarknad där lokalbefolkningen säljer färska råvaror alla vardagar.

Läckerheter i Lübeck

Ät massor av tyska delikatesser

Marcipanlækkerier i Lübeck

Nära både Schwerin och Rostock ligger Lübeck, som döljer bra shoppingmöjligheter och en härlig semesterstämning. Det är inte bara det kända julmarknaden som lockar människor från fjärran till Lübeck. Här är den vackra, gamla stadsdelen definitivt värd ett besök, och det finns massor av möjligheter att göra bra fynd året runt – utbudet är stort och priserna mycket lägre än de danska. De bästa shoppingställena ligger längs Lübecks gågator i centrum och inkluderar varuhus som Karstadt, TK Maxx, Peek & Cloppenburg och arkaden vid König Passage.

Börja längs de slingrande gatorna, och ta vägen förbi Rådhustorget, där ni kan ha turen att stöta på marknadsdag med stånd som svämmar över av lokala delikatesser, som exempelvis delikatesskorvar. Om ni föredrar det söta, kommer ni att älska stadens marsipan, där man traditionellt bara använde mandlar och inget socker. Nu är kravet att minst 70% ska vara mandlar, medan de återstående 30% kan vara socker.

Ställ inte in er på gastronomi på hög nivå, men se fram emot att prova nya versioner av kända klassiker som Wienerschnitzel och sjömansbiff. Till detta ska naturligtvis god tysk öl – och kom ihåg att det tar tid att tappa upp den med riktigt bra skum.

Från Lübeck kan ni enkelt hoppa på färjan hem från Puttgarden till Rødby.

Hamnstaden Hamburg

Himelskt hamnliv

Hamborg

Inte långt från den danska-tyska gränsen ligger Hamburg och väntar. Och det är en storstad som är perfekt för en förlängd helg.

Hamburg är Tysklands näst största stad och lockar med historiska monument, stora kulturliga upplevelser, fina restauranger, shopping och pulserande stadsliv. Dessutom har Hamburg en av Europas största hamnar, vilket är perfekt för att utforska både till lands och till sjöss. Samtidigt gör Hamburgs mer än 1200 år som hamnstad att staden känns mycket internationell och mycket europeisk på samma gång.

I Hamburg hittar du byggnader av både det största och det minsta slaget. Du hittar nämligen enorma historiska byggnader som St. Michaelis-kyrkan, men även en "gigantisk" miniatyrutställning på Miniatur Wunderland.

Hamburg är perfekt för en minisemester! Och om du ännu inte är övertygad kan du läsa mer om Hamburgs sevärdheter här.

Storstadsliv i Berlin

Huvudstad, historia och mys

Berlins skyline

Här är en som nästan talar för sig själv. Det är få som inte känner till Berlin, och stadens enormt viktiga plats i historiens städer. Berlinmuren, Brandenburger Tor, domkyrkan, TV-tornet... Nästan runt varje hörn stöter du på ett element som har en lång historia att berätta. Och du kan läsa mycket mer om de allra viktigaste sevärdheterna här.

Men det är inte allt. Berlin har också allt det andra. Oavsett om du är intresserad av shopping eller hipsterstadsliv, gourmetrestauranger eller currywurst - eller bara vill ut och uppleva en europeisk storstad - som dessutom inte är särskilt långt borta.

Har ni inte varit i Berlin ännu, så kom iväg! Och har du besökt staden förut, kan du alltid komma igen. Det finns alltid nya intryck och upplevelser att upptäcka i den tyska huvudstaden.

Tillbaka i tiden i Goslar

Medeltiden kallar

Gade i Goslar

Om ni älskar världsarv kommer ni att älska den vackra medeltidsstaden Goslar. Strax norr om Harz ligger denna UNESCO-listade stad omgiven av fantastisk natur med bergsängar, granplantager och badsjöar. Här är ni omgivna av höga torn från otaliga kyrkor, färggranna korsvirkeshus och kullerstensgator som tillsammans skapar den perfekta miljön för en resa tillbaka i tiden.

Börja med att besöka några av stadens kyrkor och museer för att få en inblick i historien – och ta plats på torget för att återvända till nutiden med den livliga atmosfären och naturligtvis de eleganta butikerna runt omkring. Varje dag erbjuds stadsvandringar där ni kan komma inuti kyrkor, historiska sjukhus och museer.

Harz är generellt sett en skattkammare av mineraler och metaller, och Goslar är känt för sin gruvdrift, som också är en del av UNESCO:s världsarv. Den gamla gruvan vid Rammelsberg, som är både den största och äldsta, är idag ett museum, och här kan ni få en spännande inblick i gruvdriftens historia. Ett litet bergståg tar er rakt in i gruvan, där barn får leka gruvarbetare, medan de vuxna får höra historien om hur arbetarna med livet som insats huggade sig väg in i berget och senare övergick till moderna sprängningstekniker.

Den gömda skatten i Harburg

Michael Jacksons drömslott

Skov i Tyskland i tåget vejr

Den lilla staden Harburg innehåller en stor skatt: Schloss Harburg. Slottet ligger tryggt och vackert vid floden Wörnitz, dateras till 1200-talet och blev aldrig skadat under krigen – därför står det kvar som en av Tysklands bäst bevarade slott.

Dess skönhet gjorde ett sådant intryck på popkungen Michael Jackson att han kallade det ”mina drömmars slott” och förgäves försökte köpa det. Undrar om inte slottet vill göra intryck på dig också? Det finns i alla fall medeltidsarkitektur, riddarsal, slottsmur och fängelsetorn så det räcker i Harburg. Ett rekommenderat stopp på din roadtrip i Tyskland.

Rast i Freiburg

Sydlig atmosfär

Freiburg

I södra Tyskland ligger Freiburg – bara ett stenkast från Frankrike och Schweiz. Och det märks. Freiburg har nämligen fler soltimmar än någon annan stad i Tyskland. Lägg till detta en härlig sydländsk stämning och en avslappnad livsstil.

Ingen tvekan om att Freiburg är värt en paus ... en lång sådan! För den bilfria staden måste upplevas långsamt och till fots. Börja med att parkera bilen vid järnvägsstationen och njut sedan av de små bäckarna som rinner bredvid de kullerstensbelagda gränderna, som alla leder till Münsterplatz med sin livliga marknad och en imponerande domkyrka. 153 steg så är du uppe i kyrktornet med utsikt över hela staden.

Hungrig? Prova Markthalle med mat från hela världen i 25 bodar – men glöm inte att ölet måste vara en kall Freiburger som passar till allt.

Porlande vatten i Bodensjön

Lika vacker som Gardasjön, bara närmare oss

Bodensee

Den är en av Europas största sjöar. Ändå blir den ofta förbisedd och överskuggad av sina konkurrenter söder om Alperna. Vi talar om Bodensjön som ligger i gränslandet mellan Schweiz, Österrike och Tyskland.

Med sina vackra stränder, vattenaktiviteter, storslagna natur och massor av gamla slott och historiska byar kan den sydtyska sjön verkligen mäta sig med både Gardasjön och Comosjön. Men den ligger närmare oss och både hotell och mat är billigare än i norra Italien. Ett stopp du bara måste göra på din roadtrip i Tyskland.

Ett måste på minisemestern i Tyskland är den frodiga och vackra blomsterön Mainau i den norra delen av Bodensjön. Här möter du ett klimat som är nästan subtropiskt med exotiska och sällsynta träd från hela världen, orkidéer, tulpaner och rhododendron i alla regnbågens färger – och 20 000 rosor som doftar magiskt. Scenen för en romantisk resa är satt – ta varandra i hand och kom iväg.