Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Ta bilen till tour de julmarknad i Kiel

Är du trött på tråkiga julmarknader som lovar guld och gröna granar? Då ska du resa till julmarknaden i Kiel. Den maritima staden tillhör de bästa ställena att åka till på en julresa: För några år sedan belönades Kiel med titeln 2:a bästa julstaden i Tyskland!

Från 27 november till 23 december och den 30 december 2023 förvandlas huvudstaden i Schleswig-Holstein nästan till en enda stor julmarknad – Kiel har fyra stycken. Och du kan lätt promenera runt till dem alla.

En julmarknad i Kiel är inte bara lite dekorationer och lite varm choklad. Nej, en riktig Kiel-jul innebär mys till den grad att både änglarna, Wham! och Mariah Carey sjunger ikapp. Förutom de fyra julmarknaderna i Kiel på Rathausplatz, Holstenplatz, Asmus-Bremer-Platz och Bernhard-Minetti-Platz kan du också besöka stadens isfestival på din weekendresa.

Om du inte kan få nog av all jul som Kiel serverar så finns det som tur är gott om andra härliga julmarknader i norra Tyskland som du kan köra vidare till. Men just nu inleder vi kör-själv-semestern i den perfekta julmarknadshimlen mindre än två timmar från Scandlines-färjan.

Rathausplatz

Julromantik vid rådhuset

 Rathausplatz

Vad kallar man ett höghus i Norge? Och vad möter du när du träder in på julmarknaden framför Kiels rådhus? Svaret är detsamma: Hytte på hytte på hytte.

Men i motsats till skämtet om det norska språket stämmer det här på Rådhuspladsen. Det är tätt packat med söta små trähus, och det är en av anledningarna till att den här julmarknaden av många betraktas som den mest romantiska i staden.

De färgglatt upplysta stånden strålar ikapp med marknadens ikoniska karusell, som fortfarande går runt efter mer än 100 år. Men nästan mest imponerande är släden med sex renar som flyger över torget tre gånger om dagen – en bra anledning att ta med barnen också.

Julmarknaden på Kiels Rathausplatz hittar du här:
Rathausplatz, 24103 Kiel

Holstenplatz

Stadens ursprungliga julmarknad

Holstenplatz

Har du besökt julmarknaden på Holstenplatz tidigare? Det kan säkert hända, för marknaden har funnits i snart 50 år! Men för några år sedan gjordes den traditionella julmarknaden om, så även om du har varit här förut finns det goda skäl att titta förbi igen.

Nu är marknaden större och har fått ett nytt utseende. Med blinkande stjärnor hängande över de cirka 80 stånden och lika många vackra träd gör Holstenplatzs julmarknad allt för att du ska komma i rätt stämning.

Om det inte är tillräckligt ska du komma en av de fyra söndagarna i advent – och glöm inte barnen: Det är nämligen här jultomten dyker upp och delar ut godis till de som har uppfört sig snällt på bilresan ner (briljant tips för att hålla lugnet i baksätet).

Upplev Kiels första julmarknad här:
Holstenplatz, 24103 Kiel

Asmus-Bremer-Platz

Kiels julmarknad för de hungriga

Asmus

Den här julmarknaden är känd för sin över 12 meter höga pyramid-kvarnliknande attraktion, som innehåller roterande bibelfigurer i fyra våningar. Vem sa att julen i Kiel var tråkig? På Asmus-Bremer-Platz finns det åtminstone något att titta på.

Men även om ögonen snabbt fångas av den stora skulpturen så är det insidan som gäller här – alltså vad man får i munnen. För torget har förvånansvärt många godsaker som man måste smaka på.

Racletteost, helstekt spädgris, bratwurst och fransk nougat brukar stå på menyn. Och undrar om det inte också går att sätta tänderna i någon slags julbakelse eller 14. En sak är säker: Du måste vara Grinchen om inte de läckra dofterna får både dig och din mage i julstämning.

Kasta dig över alla läckerheterna här:
Asmus-Bremer-Platz, 24103 Kiel

Bernhard-Minetti-Platz

Liten marknad, stor personlighet

Bernhard

Bernhard-Minetti-Platz ligger på Kiels längsta shoppinggata, Holtenauer Straße, men går under namnet ”Kiels minsta julmarknad”. Det är alltså inte här du ska förvänta dig ett ymnighetshorn av vintervaror. Ändå har den något att komma med.

För om du tycker att pyramiden på Asmus-Bremer-Platz var imponerande, vänta bara tills du ser den på Bernhard-Minetti-Platz. Med sex våningar är det den största i sitt slag i Europa, och dess fina figurer och fantastiska ljus har tidigare prytt Londons Hyde Park.

Inne i pyramiden kan du värma dig med ett glas glühwein. Och även om marknaden är liten finns det nog lite av varje i stånden som kan locka ner dina frusna fingrar efter kreditkortet i fickan. Om inte, så ligger som sagt alla slags butiker på Holtenauer Straße alldeles intill.

Se den minsta julmarknaden i Kiel här:
Bernhard-Minetti-Platz, 24118 Kiel

Stadtwerke Isfestival

Vinter-OS gå och lägg dig

Stadwerke

När du är på julresa till Kiel, kan du inte förneka dig själv eller familjen stadens officiella isfestival i hamnen. Här kan du åka skridskor och se ishockeymatcher eller curling från mitten av november till mitten av januari.

Stadtwerke Eisfestival erbjuder också något för både gommen och granen: När du behöver en paus från sportaktiviteterna kan du smaka på regionala delikatesser, och det finns möjlighet att köpa extra julklappar med hem.

Läs mer om festivalen och kom förbi här:
Andreas-Gayk-Straße 31B, 24103 Kiel