Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Gör bilresan till ett nöje

Poängen med bilsemester är inte att ta sig från punkt A till punkt B snabbast möjligt. Den stora behållningen är att utnyttja friheten och njuta av saker längs vägen. För bilsemester är aldrig en transportsträcka. Oavsett om det handlar om en roadtrip med vännerna eller ett familjeäventyr – se till att roa er i bilen och upptäck nya saker när landskapet skiftar utanför fönstret. 

Vi har samlat tio oumbärliga tips som gör bilsemestern i sommar mer harmonisk, roligare och friare. Från underhållning som garanterat får huliganerna i baksätet att hålla sams, poddar och spellistor till nödraketer vid oförutsägbara knipor.   

Gissa låten

Glade børn på bagsædet

Intro-tävling för bilens alla wannabee-djs och quiz-masters. Spela upp ett intro. Den som först gissar vilken låt det är får en poäng. Utmana de yngsta i sällskapet och inse att 00-talet snart är 20 år bort. 

Bilbingo

Ko stikker hovedet ind af bilruden

Välj 5 olika element som kan susa förbi utanför bilfönstret. Exempelvis lastbil, ko, röd bil, färja och väderkvarn. Först till 5 ropar Bingo. 

Skriv ut Scandlines bilbingobricka och spela tillsammans i bilen!

Apelsin eller citron

Vinka till andra bilar. De som vinkar tillbaka är apelsiner. De som inte gör det är citroner. Välj favoritfrukt och börja räkna. 

Bilbetting

Biler på række

För alla er som gillar spel och lotto. Varje person i bilen väljer ett bilmärke eller en färg. Först till 20 vinner. Kanske hittar ni vinsten på Bordershop? 

Gissa djuret

Grøn frø

En deltagare tänker på ett djur och ger ledtrådar till de andra deltagarna som kan hjälpa dem komma fram till vilket djur den först nämnda tänker på. Roar både stora som små. 

Väska med favoritleksaker

Pige med bamse

Låt barnen packa sin egen väska eller ryggsäck med några av favoritleksakerna. Då förbereder ni dem för resan samtidigt som de alltid har något att roa sig med i bilen. 

Ipad med film, serier och spelappar

To børn på bagsædet ser på smartphone

Vi vet. Ni har kämpat med begränsad skärmtid hela året. Men nu är det semester och dags att ladda batterierna. Då är det ovärderligt med assistans i form av digitala barnvakter som kan få timmarna i baksätet att passera snabbare än någon hinner ropa Daniel Tiger. 

Sagor och ljudböcker

Pige med høretelefoner på bagsædet

För den som lätt blir åksjuk under bilsemestern finns Spotify och andra strömningstjänster med en uppsjö av klassiska barnböcker. Härliga favoriter som Alfons Åberg, Bamse och andra kändisar som vi alla är välbekanta med. Vi har satt samman en lista med alla Astrid Lindgrens bästa. Från Emil, Pippi och ”Rasmus på luffen” till ”Mio min Mio” och ”Ronja Rövardotter”. Ladda ner böckerna innan resan eller när ni har tillgång till WiFi för att inte riskera att behöva utlysa katastrofläge när mobiltäckningen försvinner i en lång vägtunnel.  

Astrid Lindgrens bästa sagor

Paket med leksaker och pyssel

Vad är roligare än att öppna paket? Öppna flera såklart! Några små boxar, ett kreativt sinne och sluga föräldrar kan få vilket tjurigt barn som helst att bita ihop några mil till för en belöning. Slå in mini-leksaker och pyssel i små presentaskar som distribueras ut ett i taget på lämpliga ställen under resans gång.