Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 3 min.

Fem tips på roliga aktiviteter. Hemma eller i bilen

Covid-19 har satt hela världen på paus. Vi håller oss hemma och väntar på att allt ska bli som vanligt igen. Så att du får träffa alla dina vänner och släktingar. Eller äntligen starta årets bilsemester med att vinkas ombord på färjan i Gedser eller Rödby.

Här får du några tips på hur väntan kan bli lite roligare för stora och små. Både därhemma eller i bilen på autobahn.

Musikquiz

Introtävling för wannabee-djs och quiz-masters. Reglerna är enkla och alla åldrar kan delta samtidigt. Spela upp ett intro – den som först gissar rätt artist eller låt får poäng.

Alla kan göra sin egen spellista och sedan låta de andra gissa. Här nedan kan du ladda ner ett färdigt, lite mer avancerat quiz.

Lycka till!

Länk till Scandlines musikquiz

Fönsterbingo

Ko stikker hovedet ind af bilruden

I brist på bilens vindruta kan ni krypa upp i fönstret därhemma och spela fönsterbingo. Var och en väljer i hemlighet ut fem saker som kan ses från fönstret. Det kan vara en bil på gatan, en rostig cykel, grannens balkong osv. När alla har valt fem saker får de andra gissa vilka det är. Fem rätt ger – BINGO!

När ni väl kommer iväg på bilsemestern kan ni ladda ner Scandlines skojiga bilbingo här.

Tjugo frågor

Låt någon tänka på en person, en händelse eller ett djur som alla känner till. De andra har nu 20 frågor på sig att lista ut vem eller vad det är personen tänker på. Frågorna får bara besvaras med ja eller nej. Efter 15 frågor kan de tävlande få en bra ledtråd.

Häxan

Det här är klassisk lek i bilen som är lika rolig runt köksbordet. Den första tävlande säger en bokstav, t ex K. Nästa person ska tänka på ett ord som börjar på K plus en bokstav till, t ex KL. Den tredje tävlande ska lägga till ytterligare en bokstav, men utan att det blir ett färdigt ord. Säger alltså personen t ex KLI så åker den ut och blir ”häxa”, säger den istället KLA (och tänker på t ex KLAR) fortsätter spelet.

Alla måste kunna redogöra för vilket ord de tänkte på. Den som har blivit häxa kan förstöra för de andra genom att få dem att svara på tilltal. Svarar någon åker den personen ut. Räkna med livliga diskussioner och många skratt! 

En bra bok i öronen

Pige med høretelefoner på bagsædet

Att tillsammans lyssna på en spännande ljudbok i bilen är ett trevligt sätt att umgås. Men varför inte stänga av teven och läsplattorna även därhemma, och tillsammans lyssna på en ljudbok? Det finns många böcker som passar alla åldrar och det är ett annorlunda men mysigt sätt att vara tillsammans.