Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Här är marknaderna du inte får missa

Letar du efter en loppmarknad i Tyskland som erbjuder något utöver det vanliga? Då är Nordtyskland rätt ställe. Här kryllar det av marknader där du kan göra kanonbra fynd.

Det finns många alternativ när det gäller vilka loppmarknader som ska besökas i Tyskland. Vi kan varmt rekommendera Flohschanze i Hamburg, men är du sugen på fler fynd och loppor, är Mauerpark Belin också mycket intressant. 

Om du älskar julen eller bara vill ha en upplevelse för alla sinnen, kan du ta en tur söder om gränsen och besöka någon av Tysklands många julmarknader. De tillhör världens äldsta och är legendariska. Julen kanske inte varar ända till påsken, men för alla berörda borde den inledas med ett besök på en tysk julmarknad. Det är ett säkert sätt att komma i julstämning.

Lördag är lika med loppmarknad i Hamburg

Loppemarked i Hamborg

Karolinenviertel och Schanzenviertel är Hamburgs nya, hippa kvarter. Och varje lördag öppnar stadsdelens loppmarknad, Flohschanze, som sprudlar av liv och där man kan göra unika fynd. Flohschanze är en klassisk tysk loppmarknad med många från lokalbefolkningen och få turister. Det betyder att det finns gott om utrymme för att jaga oupptäckta skatter. 

Någon säljer endast skärbrädor i all världens storlekar, former och färger, andra är specialiserade på böcker, några har tagit med sig smycken eller leksaker, andra charmiga möbler med patina, medan de flesta säljare har ett rejält utbud av blandad kompott. 

Se till att ha gott om plats i bilen eftersom det kryllar av läckerheter. Varje lördag kl. 8–16 är det marknad. God jakt! 

Neuer Kamp 30, 20357 Hamborg

 

Massor av coola loppmarknader i Berlin

Ting og sager på Mauerpark loppemarked i Berlin

Det finns en massa spännande, roliga och udda loppmarknader i Berlin, men en av våra favoriter är Mauerpark Berlin. Varje söndag från morgon till sen eftermiddag är det fullt av begagnade möbler, lampor, bilder, vinylskivor, smycken och böcker. 

Stämningen är på topp och det pågår ett livligt prutande på priserna överallt. Här kan du definitivt göra en del fina fynd till rimliga priser. När du har prutat, njutit av marknaden och de andra besökarna kan du köpa en varmkorv och något att dricka och samtidigt njuta av Tysklands färgstarka historia. Mauerpark ligger på en sluttning som tidigare var ingenmansland vid muren mellan Öst- och Västberlin, och därför är detta en väldigt speciell och historisk loppmarknad i Tyskland.

Läs också ägaren av vintagemöbelbutiken @oldkbh, Michael Rydal Ravn-Olsens rekommendation av Mauerpark.

Bernauer Strasse 63-64, 13355 Berlin

Tysklands julmarknader är en fest för alla sinnen

Tysk julemarked

Man uppskattar att det finns cirka 2 500 julmarknader i Tyskland. Du hittar en mängd julmarknader i både Berlin och Hamburg. Men städer som Lübeck, Wismar och Rostock har också mysiga julmarknader som är värda en omväg.

De tyska julmarknaderna är vackert pyntade och du kan köpa allt från imponerande juldekorationer och julpynt till varmt kaffe, choklad och massor av julgodis. Glühwein är den tyska versionen av glögg – utan snaps. Vi är ju i Tyskland, så naturligtvis kan du också köpa en currywurst eller två.

Till dessert kan vi rekommendera en ultratunn crepe med äpple och kanel eller en Berliner Pfannkuchen, som är tyskarnas svar på äppelmunkar.

Lukten av brända mandlar är så lockande att det är omöjligt att inte falla till föga. Pepparkakshjärtan och det tyska julbrödet Christstollen är perfekta att ta med hem som ätbara souvenirer eller som proviant till resan hem.

När du ändå har planer på en resa söder om gränsen vore det dumt att inte stanna en extra dag eller två och köpa julklappar till dem därhemma eftersom du kan spara en hel del – samtidigt som du verkligen kan komma i julstämning.