Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 4 min.

Besök Hamburgs konserthus eller någon av de andra kulturrika platserna i Hamburg

Bilen är fulltankad, termosarna fyllda med kaffe och kultur står på schemat!

Bila ner till Hamburg för en späckad weekend i det nya stadsområdet HafenCity, där du bland annat finner konserthuset Elbphilharmonie och Hamburger Kunsthalle, som tar dig på en resa genom sju århundraden av konst. 

Se och upplev allt i egen takt, men försov dig inte på söndagen! Då bör du nämligen kolla in klassiska Hamburg Fischmarkt som är öppet kl 5–9.30 om morgonen. Här kan du sedan också njuta av en brunch i den 300 år gamla fiskauktionshallen till ljudet av livemusik signerad lokala band.

Hamburg har helt enkelt allt och lite till i en salig blandning av dåtid, nutid och framtid. Har du tid är det bara att starta motorn och åka!

Elbphilharmonie

En konsertupplevelse värd sex miljarder

Elbphilharmonie

Efter sex års försening slog Hamburgs nya landmärke, konserthuset Elbphilharmonie, upp dörrarna för allmänheten den 11 januari 2017. 

Det arkitektoniska verket med böljande tak och svängig glasfasad har inte helt oväntat spräckt alla ekonomiska ramverk. Vad fick man till slut för pengarna? Jo, tre konsertsalar med det klaraste ljudet man kan tänka sig, ett lyxhotell, restauranger, lägenheter, parkering och en offentlig utsiktsplats med 360-graders utsikt över staden och floden. 

Boka gärna en guidad tur till Hamburgs vackra nya konserthus – vi lovar att den inte kommer att kosta flera miljarder.

Platz der Deutschen Einheit 4, 20457 Hamburg
www.elbphilharmonie.de

HafenCity

Den nya staden i staden

HafenCity
Området kring Hamburgs hamn har fått sig ett ordentligt ansiktslyft. Med undantag för packhusen som står med på UNESCO:s världsarvlista andas området modernitet och går nu under namnet HafenCity. Tänk dig Västra Hamnen i Malmö, fast större och mer omfattande.

Parkera bilen och strosa omkring mellan gamla lagerlokaler och arkitektoniskt moderna bostadsbyggnader och upplev kvarterets små grönskande oaser, stilrena caféer, coola inredningsbutiker och tjusiga gallerier. 

Hamburger Kunsthalle

En konstpaus på Hamburger Kunsthalle

Kunsthalle Hamborg

Den permanenta konstsamlingen på Hamburger Kunsthalle tar dig på en resa genom 700 år av konst! Här är den tyska konsten – tillsammans med verk av Munch, Rembrandt samt mer abstrakta och moderna verk – arrangerad så att du enkelt kan följa utvecklingen kronologiskt. Det ger en intressant och inte minst överskådlig inblick i konsthistoria från ett nordtyskt perspektiv. 

Verk av Rembrandt, Edvard Munch och Picasso är några av höjdpunkterna vid ett besök på Hamburger Kunsthalle. Glöm dock inte att ta en konstpaus för att uppskatta byggnaden som huserar det hela – en sann arkitektonisk pärla.

Glockengießerwall, 20095 Hamburg
www.hamburger-kunsthalle.de

Hamburg Fischmarkt

Söndagstips för de morgonpigga

Hamburg Fischmarkt

På gränsen mellan stadsdelarna Altona och St. Pauli frestar Hamburg Fischmarkt med allt från färsk fisk och skaldjur till frukter, nötter och blommor. 

Precis intill Hamburgs berömda fiskmarknad ligger den 300 år gamla fiskauktionshallen, där dagens fångster auktioneras ut till högstbjudande köpmän och krögare. 

Är du i Hamburg en söndag är den här legendariska platsen absolut värd ett besök. Passa även på att ta en brunch till livemusik på plats.

Själva fiskmarknaden har bara öppet kl 5-9.30 (vinter kl 7–9.30), men du kan ju själv avgöra om det passar bättre att vakna tidigt eller låta Hamburgs nattliv hålla dig sysselsatt inpå småtimmarna…

Große Elbstraße 9
www.fischauktionshalle.de