Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 5 min.

Platser i Hamburg som man bara inte får missa

Allt fler svenskar hittar till Tysklands näst största stad. Det finns många skäl till det. Hamburg är verkligen på gång och räknas till en av Europas vackraste städer. Men vad finns det att göra i Hamburg?

Hamburg kallas porten till världen och med sin över 1200 år gamla historia ruvar staden på en hel värld av historiska sevärdheter. Hamburg har det mesta och ligger bara drygt 5 timmars bilresa från Sverige. 

Vi har valt ut 5 sevärdheter du inte får missa i Hamburg. Så spänn fast säkerhetsbältet, hoppa i bilen och kör direkt till pärlorna i norra Tyskland. Vi har också hittat fem destinationer som passar utmärkt för en dagstur eller två på höstlovet i Hamburg.

St Michaelis-kirke

542 trappsteg med utsikt över hela staden

St. Michaelis

Kyrkor är kanske inte normalt det mest uppseendeväckande men St. Michaelis-kyrkan från 1700-talet är med sin 132 meter höga kopparbeklädda spira ett av Hamburgs mest kända landmärken och har utsikt över hela staden.   

Kyrkan är tillägnad ärkeängeln Mikael, skyddshelgonet för riddare, knektar och soldater. Du hittar honom på kyrktornet ovanför ingången där han kämpar mot djävulen. 

Om du besöker kyrkan vid middagstid kan du ha tur och få en kvarts orgelkonsert. 

En speciell upplevelse är ”Nachtmichel”: att besöka tornet i mörkret och njuta av utsikten nattetid. Det blir sällan mer vackert och romantiskt och orkar du inte ta de 542 trappstegen upp kan du alltid använda hissen. En sevärdhet av rang som helt enkelt inte får missas.

Englische Planke 1, 20459 Hamburg
www.st-michaelis.de

Speicherstadt

Glöm Venedig och ta bilen till Hamburg istället

Speicherstadt

I nordöstra delen av Hamburgs hamn, bara ett stenkast från Hamburgs centralstation ligger stadsdelen Speicherstadt som ingår i UNESCOs världsarvslista. 

Stadsdelen är känd för sina nyrenoverade röda tegelhus i gotisk stil med gröna gavlar, burspråk och torn, samt kanaler på kors och tvärs. Dessutom är området fullt av mysiga kaféer, spännande museer, gallerier, lyxiga penthouse-våningar. 

Området byggdes mellan 1888 och 1927, och 1991 utsågs det till historiskt minnesmärke för Hamburg. Utforska kvarteret på vatten under dagen och gå i land på kvällen när byggnader och broar är upplysta i ett mjukt ljus som reflekteras på vattenytan.

Ta vägen förbi Speicherstadt-museet när du är i Hamburg og få en djurpare inblick i stadens rika handelshistoria. 

Hamburg Rathaus

Nästa stopp: Hamburgs rådhus

Hamburg Rathaus

Hamburg Rathaus fungerar som stans rådhus och inhyser både senaten och parlamentet. Den imponerade sandsstensbyggnaden byggdes i slutet av 1800-talet och har inget mindre än 647 rum. Det är fler än Buckingham Palace i London.

Gå genom porten till ingångshallen, där klassiska porträtt, enorma sandstenspelare och en imponerande marmortrappa ger rummet en elegant atmosfär. 

På gårdsplanen hittar du en majestätiskt utsmyckad fontän av Hygieia, hälsan och renhetens gudinna i den grekiska mytologin. Fontänen byggdes för att påminna om koleraepidemin i slutet av 1800-talet. 

I källaren ligger restaurangen Parlament, där du blir serverad traditionell god mat till ett bra pris. Rathaus är med andra ord en sevärdhet i Hamburg som är väl värd att besöka.

Rathausmarkt 1, 20095 Hamburg

Ohlsdorf kirkegard

Vacker vandring i historien

Ohlsdorf

Det är aldrig särskilt upplyftande att promenera runt på en kyrkogård. Men det är ändå något alldeles särskilt.

Den gigantiska kyrkogården Ohlsdorf kirkegård är definitivt en sevärdhet om du har vägarna förbi Hamburg. Den är vacker, stämningsfull och rik på historia.

Här hittar du minnesmärken av nazitidens offer, krigsfångar som omkom under andra världskriget och nyckelpersoner från Tysklands anti-nazist-rörelse.

Varje år besöker två miljoner människor kyrkogården för att minnas sina kära eller bara för att ta en promenad i de historiska omgivningarna.

Om du gillar historia är Ohlsdoft kirkegard defintivt en plats att besöka om du är i Hamburg.

Fuhlsbüttler Str. 756, 22337 Hamburg
www.friedhof-hamburg.de/ohlsdorf

Hamburger Dom

Nordtysklands svar på Münchens oktoberfest!

Hamburger Dom

Hamburger Dom är en av Tysklands största och mest kända festivaler – full av nöjen och öltält.

Festivalen intar staden tre gånger om året, en månad i taget, närmare bestämt mars, augusti och november. 

Hamburger Dom är något man bara måste göra om man är i Hamburg under dessa månader.

Det något märkliga namnet går tillbaka till 1329 då en grupp köpmän, hantverkare och gycklare arrangerade en julmarknad utanför domkyrkan Marien-Dom. Julmarknaden blev en sådan succé att de bestämde sig för att upprepa arrangemanget vår, sommar och höst.

I slutet av 1800-talet flyttade festen till Heiligengeistfield som också är platsen idag. Numera är evenemanget snarare en festival än en marknad. 

Men du kan fortfarande köpa hem lokala delikatesser i bodarna som säljer allt från rostande mandlar och våfflor till grillad korv, raggmunk och tysk öl i oändliga mängder. 

Innehållet och evenemangen varierar från gång till gång men familjefavoriterna finns alltid kvar. Var inte blyg för att testa pariserhjulet och njuta av utsikten över Hamburg eller få fjärilar i magen av alla kittlande berg-och-dalbanorna. Om du är romantisk kommer du älska de gamla hästkarusellerna. 

Att gå in på Hamburger Dom är gratis men det kostar pengar att åka de olika attraktionerna och karusellerna. Festivalen är öppen varje dag från eftermiddag till sent på kvällen. 

Varje fredag 22:30 lyses himlen upp av ett färgsprakande fyrverkeri.

Det finns gott om parkeringar runt festivalen, så det borde vara lätt att ställa ifrån sig bilen för att njuta av festivalen.

Heiligengeistfeld, St. Pauli
www.hamburg-travel.com/hamburger-dom