Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Upplev Hamburg på barnhöjd

Om du ska på semester i Hamburg och har med dig barnen, kan du verkligen se fram emot det. Det blir roligt! Vi har samlat allt som gör storstadssemestern extra bra för hela familjen - från kanalrundtur till tivoli.

En av de bästa sakerna med att ta med barnen till Hamburg är att det inte är så långt. Om ni åker med färjan från Rødby-Puttgarden får ni en härlig paus där barnen har plats att leka och göra av med lite energi. Samtidigt har ni möjlighet att äta, shoppa och koppla av, medan ni njuter av färjeturen och utsikten över Östersjön. Och vips... så är ni i Puttgarden och mindre än två timmars bilresa från centrala Hamburg. Så ta med ungarna i baksätet och ge er iväg!

Miniatur Wunderland

Smått men gott!

En av de mest populära sevärdheterna i Hamburg, även för vuxna, är Miniatur Wunderland: Världens största modelltågsutställning! För vissa kan det kanske låta tråkigt, men de flesta ändrar uppfattning när de kommer ut på andra sidan. Miniatur Wunderland speglar många olika teman och områden i världen, så om det inte enbart är tåg man är ute efter finns det lyckligtvis också massor av andra saker att utforska. I de öppna verkstäderna kan ni följa med i hur modellbyggare och tekniker arbetar med nya delar och få en djupare förståelse för allt arbete som ligger bakom de imponerande utställningarna.

Det kan lätt gå flera timmar med att utforska utställningen och de flesta dagar är det fullt med människor - så överväg ett morgonbesök för att undvika värsta 'trafiken'. Och kom ihåg glasögonen, om inte ögonen fortfarande är helt skarpa!

 

Hagenbeck Tierpark (Zoo)

Nära djuren

En nästan alltid säker vinnare hos barnen är en tur i djurparken. Och en sådan tur kan du naturligtvis också få i Hamburgs zoo, Hagenbeck Tierpark. I parken finns det massor av spännande djur från när och fjärran som ni kan utforska på nära håll. Ja, till och med med möjlighet att hjälpa till att mata några av djuren, om man vågar.

Om det mer är de som simmar runt i vattnet som barnen tycker är spännande, finns det lyckligtvis också ett stort, tropiskt akvarium i parken - med allt från nilkrokodiler, hajar, giftormar och olika fiskar.

Öppettider, matningstider och mycket mer kan ni lära er mer om på deras hemsida.

Den gamla Elbtunneln

Tunnelsyn tillbaka i tiden

Om ni ska över till den andra sidan av kanalen, kan ni få ett spännande avbrott genom att gå genom den gamla Elbtunneln. Tunneln byggdes 1911, och var ursprungligen avsedd för fotgängare och hästvagnar. För närvarande är tunneln stängd för motorfordon, men annars har även bilar kunnat tuffa igenom.

Tunneln är 426 meter lång och ligger 24 meter under havsytan, så man kan föreställa sig floden Elbe brusa över sig. Ta antingen trappan eller hissen ned 'under vattnet' och gör turen genom tunneln - helt gratis.

Hamnkryssning

Stor hamn, stora fartyg

Speicherstadt

Hamburg är känt som en hamnstad, och därför är det också självklart att uppleva staden från vattnet. Du kan vara säker på att imponera på barnen, eftersom det finns massor av enorma fartyg, kranar, yachter, kryssningsfartyg och fantastiska vyer över storstadsbilden, som nästan bara kan få de små ögonen att bli mycket stora.

Turerna börjar ofta i området Speicherstadt och går genom Hamburgs vackra kanaler, precis förbi några av stadens viktigaste och vackraste byggnader. Det finns turer av olika längd, beroende på hur länge man vill kryssa runt.

Hamburger Dom

Fest, färger och tivoli!

Hamburger Dom

Om ni bara behöver uppleva en stor folkmassa finns det också möjlighet till det - och mer därtill. I Hamburg kan ni nämligen ha turen att uppleva Hamburger Dom, som förutom att vara en historisk folkfest också är ett enormt tivoli. Perfekt för barnen, som får massor av möjligheter att njuta av alla möjliga åkattraktioner och mycket mer.

Observera: Hamburger Dom dyker bara upp i Hamburg tre gånger om året - vanligtvis i mars-april, juli-augusti och november-december.

Planten un Blomen - blomsterpark och lekplats

Plats för alla lekbarn

Planten un Blumen

Planten un Blomen är en andningspaus mitt i Hamburgs hektiska storstadslarm. Här kan ni förlora er i sol och skugga omgivna av blomdofter, vattnets porlande och en myllrande mängd av stora och små växter och blommor från hela världen.

För barnfamiljer är det definitivt de många lekplatserna och aktivitetsmöjligheterna som är huvudattraktionen. Barnen har gott om möjligheter att klättra, hoppa på trampolin, rida på ponny eller spela minigolf, och det finns en stor rullskridskobana som på vintern omvandlas till en konståkningsbana.

Under sommarmånaderna finns det varje kväll en vatten-ljus-konsert, där musik ackompanjeras av parksjöns överdådiga fontäner, som sprutar och hoppar i olika mönster tillsammans med ett ljusshow i olika färger. Planten un Blomen är en dröm av en grön oas och rekommenderas varmt.

På äventyr på Hamburgs lekplatser

Tid til sjov og leg

Legeplads

Flera av de populära lekplatserna hittar ni i Planten un Blomen-parken, men det finns självklart fler. Här är några av de bra:

I området HafenCity, inte långt från det nya, populära konserthuset Elphilharmonie ligger Grasbrookpark - och i den parken finns också en härlig lekplats med ett piratskepp, perfekt för en liten paus.

Vid Behnstrasse ligger ett litet parkområde, och här finns också en härlig lekplats, med bra klätterställningar, gungor och härlig sand.