Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 6 min.

Hamburg med barn

Varför spendera tid och pengar på långresor när du kör till Hamburg på några timmar och får härliga upplevelser för hela familjen? Boka en rundtur i hamnen och kolla in stora kranar och containerfartyg.

Upplev djur från hela planeten i Hagenbeck Tierpark. Utforska världens största modelljärnvägsutställning, Miniatur Wunderland, och förundras av de fantastiska detaljerna.   

Låt dig kittlas av medeltida fasor i fängelsehålorna på Hamburg Dungeon. Och pusta ut i Planten un Blomen - en botanisk trädgård och lekplats mitt i staden på 47 hektar! 

Dessutom vimlar det av små, mysiga kaféer och torg, där ni kan fylla på energidepåerna med glass och de berömda tyska saltkringlorna brezel. Vi har samlat några av de bästa sevärdheterna för dem som har vägarna förbi Hamburg med barn.

Hamburgs hamn

Stora kranar och containerfartyg

Hamburg hamn

Hamburgs hamn är något extra. Näst störst i Europa och bland de tio största i världen med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1189, vilket säger en del om dess betydelse för staden. När ni är på semester i Hamburg med barn får ni inte missa att ta en kryssning på floden Elbe. Ni kommer att glida förbi stora containerskepp och kranar, det gamla packhusområdet och moderna Hafen City där lyxyachterna guppar på rad.

De flesta turerna avgår från St. Paulis Hafenstrasse. Där kan ni skräddarsy er tur efter intresse och tålamodsgrad. En timmes hamnkryssning med guide kostar ca 15 euro för vuxna och åtta euro för barn under 14 år (barn under fyra år åker vanligtvis gratis). 

Det finns bra möjligheter att parkera bilen i närheten. 

Hagenbeck djurpark

Träffa apor, isbjörnar och krokodiler

Hagenbeck djurpark

Om barnen gillar djur ska ni besöka djurparken Hagenbeck Tierpark. Djurparken ligger bara 20 minuters bilresa från Hamburgs centrum och är ovanligt vacker och charmig.

Den antika parken med rötter från 1800-talet har på många sätt varit en föregångare för resten av världens djurparker. Hegenbeck var den första djurpark som använde öppna höljen omgivna av vallgravar istället för burar, vilket gjorde det möjligt att uppleva djuren på en plats som liknar deras naturliga livsmiljöer.

Idag är Hagenbeck djurpark hem för isbjörnar, krokodiler, zebror, apor och många fler underbara djur som du kan komma riktigt nära när mat-och-sov-klockan ringer för utfodring. 

Delfin- och sjölejonshower, ridturer på kamel och parkens stora lekplats är andra saker som alla barn brukar älska. 

Kom ihåg praktiska skor - det finns många kvadratmeter att promenera på.

Lokstedter Grenzstraße 2, 22527 Hamburg, Tyskland
www.hagenbeck.de/de

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland

Foto: Miniatur Wunderland Hamburg

Miniatur Wunderland är världens största modelljärnvägsutställning och en stor hit bland barn och andra barnsliga själar. Mini-underlandet är definitivt värt ett besök om du har med dig barn i Hamburg - både på grund av de realistiska landskapen och den teknik som utställningen bygger på.

Du hittar både bilar, hamnanläggningar med kryssningsfartyg och en flygplats med flygplan som lyfter och landar.

I de öppna verkstäderna kan du följa hur modellbyggare och tekniker jobbar med nya delar och få en djupare förståelse för det enorma arbete som ligger bakom de vackra utställningarna.

Ett stort tips är att förlägga ert besök till tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen/kvällen, då Miniatyr Wunderland är en av de absolut mest populära attraktionerna i Hamburg och en garanterad hit på er semester.

Det finns många parkeringsplatser och parkeringshus i närheten, så den som är trött i benen behöver inte gå långt. 

Kehrwieder 2/Block D, 20457 Hamburg, Tyskland
www.miniatur-wunderland.de

Hamburg Dungeon

Skrämmande utflykt för dem som vågar

Hamburg Dungeon

Foto: Hamburg Dungeon

I samma byggnad som Miniatur Wunderland ligger Hamburg Dungeon. Här kan du låta dig skrämmas av Hamburgs hemska historia i bästa Disney-stil. Besöket sker i form av en guidad tur där ni träffar skickliga skådespelare som återskapar fantastiska händelser från det medeltida Hamburg.

Du upplever bland annat tortyrkammare, pest och stadens stora eldsvåda. Skräckkabinettet lockar även med det stora nöjet att göra ett sju meter högt fritt fall i becksvart mörker.

Allt är läskigt bra gjort och iscensatt - och definitivt värt ett besök. Det finns ingen åldersgräns, men ett besök på kabinettet är verkligen inget för fegisar och andra lättskrämda själar.

Kehrwieder 2, 20457 Hamburg, Tyskland
www.thedungeons.com/hamburg

 

Planten un Blomen

Planten un Blomen

Foto: Berndt Andresen

Botaniska trädgården och parken Planten un Blomen är en grönskande innerstadsoas i Hamburgs livliga stadskärna. Här kan du njuta i solen eller ta igen dig i skuggan. Omgiven av doften av blommor, ljudet av porlande vatten och en blomstrande flora av stora och små växter från hela världen.

För familjen är de många lekplatserna och barnaktiviteterna självklara dragplåster. Barnen har gott om möjligheter att klättra, hoppa studsmatta, spela minigolf eller roa sig med ponnyridning. Det finns även en stor rullskridskobana som på vintern förvandlas till skridskobana. 

Under sommarmånaderna är det vattenljuskonsert varje kväll där parkens mäktiga fontän ackompanjeras av musik och ljus i alla möjliga färger. 

Marseiller Straße, 20355 Hamburg, Tyskland
plantenunblomen.hamburg.de

 

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Hamburgs nya landmärke, konserthuset Elbphilharmonie, är värt ett besök även för den som inte vill gå på konsert. Här finns nämligen en utsiktsterrass med strålande panoramautsikt över staden. Dessutom är rulltrappan – som lär vara Europas längsta – upp ett äventyr i sig, och förmodligen ännu mer spännande än utsikten för de minsta. Terrassen är gratis att besöka, men förboka gärna biljetter innan. Konserthuset tronar vid floden Elbe i HafenCity, Hamburgs modernaste stadsdel.

Platz d. Deutschen Einheit 4, 20457 Hamburg, Tyskland
www.elbphilharmonie.de

Chocoversum

Chocoversum

Det här museet är ett måste för chokladälskare i alla åldrar. Här tas du med på en 90 minuter lång rundtur som lär dig allt om hur choklad blir till, från odling av kakaobönan till den färdiga chokladen. Under tiden bjuds du på flera smakprover – och i slutet får du skapa en egen chokladkaka att ta med hem.

Missa inte heller museibutiken, som är en dröm för alla chocholics. Här säljs pasta, te, öl och an massa andra produkter som har en sak gemensamt: att de är smaksatta med choklad. I sortimentet finns också ett ätbart Monopol med smak av choklad!

Bra att veta: Butiken kan besökas utan att man behöver betala entré till muséet

Meßberg 1, 20095 Hamburg, Tyskland
chocoversum.de/en

Hamburg DOM

Hamburg DOM

Karuseller, berg- och dalbanor, radiobilar, matvagnar och fyrverkerier. Hamburg DOM, som anordnas i stadsdelen St Pauli tre gånger om året, är en återkommande höjdare med attraktioner för alla åldrar. Nästa gång som den populära nöjesparken håller öppet är mellan den 5 november och 5 december.

Heiligengeistfeld, 20359 Hamburg, Tyskland
www.hamburg.com/dom