Kom tätt inpå Berlinmuren
I öst kallade man Berlinmuren för den antifascistiska skyddsvallen, och i väst gick den under namnet skammens mur. Muren föll den 9 november 1989, och det sågs som en symbol för slutet på det kalla kriget. Eleverna får lära sig om denna stora händelse i skolan, medan andra tydligt kan komma ihåg exakt var de var när de hörde nyheten. Tv-bilder på östberlinare som euforiskt hjälpte varandra uppför muren och strömmade genom gränsövergångarna visades världen över.
Innan Berlinmuren föll delade den Öst- och Västberlin i 28 långa år. Redan den 13 augusti 1961 började östtyska arbetare att blockera gränsen med taggtråd och betongblock, varefter man reste en betongmur. Muren på över 45 km skulle hålla östtyskarna inne i hos kommunistiska regimen, DDR. För västberlinarna var väggen övermålad med färgstark graffiti, men för östberlinare kom de flesta inte alls i närheten. Det uppfördes nämligen även en bakre mur, Hinterlandmauer, som låg 50–100 meter längre in i Östberlin.
Idag kan man fortfarande hitta markeringar av var gränsen en gång gick. Det finns egentligen inte mycket kvar av Berlinmuren, så det är bra att veta vart man ska åka i Berlin för att hitta de mest välbevarade resterna av muren.
Berlinmuren är en av de största sevärdheterna i Berlin, och här ger vi dig en översikt över de bästa platserna att resa till för att se muren och känna dess historia.
East Side Gallery konstutställning
Fotovärdiga dekorationer av muren
En del av muren som finns kvar kallas för ”East Side Gallery”. Det är en konstutställning utomhus där konstnärer från hela världen har smyckat muren genom att skildra de politiska stridigheterna under det kalla kriget och den rådande situationen. East Side Gallery är den mest imponerande delen av Berlinmuren, och du kan vara säker på att kunna ta fantastiska bilder under din promenad.
Namnet på ett av verken är ”BerlYn”, och det är målat av den välkände barnboksillustratören Gerhard Lahr. Bilden illustrerar en slags fri sträcka hela vägen från Tokyo till New York City. Namnen på båda städerna innehåller bokstaven y, som också har ersatt i:et i ”Berlin”. På så sätt kan y:ets splittring dessutom symbolisera murens delning.
Ett av de mest kända verken föreställer två män som kysser varandra på munnen i en socialistisk hälsning. Männen på bilden var Sovjetunionens generalsekreterare Leonid Brezjnev och Erich Honecker, som var generalsekreterare för det styrande partiet Det Socialistiska Enhetspartiet. Verket är baserat på ett fotografi taget under firandet av republiken Östberlins 30-årsjubileum, där Sovjetunionen och Östberlin hade ett militärt samarbete. Bilden av ”broderkyssen” har idag fått romantiska konnotationer och symboliserar därmed Berlins mångfald och inkludering.
Du hittar East Side Gallery på Mühlenstraße 3–100, 10243 Berlin
Minnesmärket över Berlinmuren
Upplev den hårt bevakade gränsen
Ett bra ställe att se resterna av muren är vid Berlinmurens minnesmärke strax norr om stadens centrum. På den här platsen ser du en bit av Berlinmuren och kan uppleva ingenmanslandet mellan den bakre muren och själva Berlinmuren. Du får en ännu bättre utsikt över muren om du går upp i ett av kontrolltornen på platsen.
Monumentet är till minne av dem som miste livet när de försökte fly. På Bernauer Straße försökte flera personer bland annat att hoppa ut genom fönstren och ut på gatan i väst och minst tio personer dog i försöket. Senare revs husen på Bernauer Straße, så att man kunde spärra av helt och förhindra dessa flyktförsök. Mitt emot minnesmärket finns ett dokumentationscenter med en gratis utställning av bilder på östberlinare som inte överlevde sina flyktförsök. Det är en gripande utställning som väcker många tankar.
Besök Berlinmurens minnesmärke på Bernauer Straße 111, 13355
Terrorens Topografi
Få en inblick i nazisternas förbrytelser
Berlinmuren sträcker sig fortfarande cirka 200 meter längs Niederkirchenerstraße. Bakom denna mur fanns högkvarteret för bland annat den tyska underrättelsetjänsten, säkerhetspolisen och den hemliga polisen Gestapo. Gestapo var en grym organisation som användes för att terrorisera och besegra alla som gick emot Nazityskland. För att få tag på dessa motståndsrörelser avlyssnade Gestapo telefonlinjerna och placerade ut spioner eller angivare runt om i samhället. I Gestapos källare blev de politiska fångarna torterade och dödade.
Idag ligger museet ”Topographie des Terrors” bakom muren. På museets utställning får du veta mer om de institutioner och förbrytelser som organiserades på platsen. De många förlusterna till följd av nazisternas fruktansvärda experiment mellan 1933 och 1945 uppmärksammas på museet med bilder och utställningar av originaldokument.
Besök Terrorns Topografi på Niederkirchenerstraße 8, 10963 Berlin
Gränsövergången vid Checkpoint Charlie
Platsen för många flyktförsök över muren
Den hårt bevakade uppdelningen av öst och väst gjorde att familjer, vänner och kollegor blev åtskilda. Det hindrade dock inte människor från att försöka fly över muren. Den mest kända gränsövergången var Checkpoint Charlie.
Innan muren byggdes var Checkpoint Charlie en gränsövergång mellan den sovjetiska och amerikanska sektorn, som kontrollerades av den amerikanska militären. Det är härifrån den berömda skylten med texten ”You are leaving the American sector” kommer. Vid övergången fick dock vanliga tyskar inte lämna Östberlin.
Här finns idag ett museum som är ett måste när man besöker Berlin. På museet får du veta mer om den förfärliga historien om muren och de många flyktförsöken. 1963 flydde en österrikare och en kvinna med sin mamma genom att krascha genom Checkpoint Charlie i en bil som var så låg att den skulle kunna köra under gränsbommen. När bilen närmade sig de östtyska vakterna saktade inte österrikaren in utan tryckte istället på gasen. Det ledde till att de undkom vakterna och klarade sig oskadda.
Museet ställer även ut olika föremål som användes för att fly med. Bland annat användes fiskelinor för att glida över muren samt brännare och lakan till en varmluftsballong.
Besök Checkpoint Charlie på Friedrichstraße 43–45, 10117 Berlin