Författare: Redaktionen
Datum:
Lästid: 7 min

Bila ner till Berlin och låt dig guidas till stans bästa sevärdheter, hemliga krypin och avstickare och urbana utflyktsmål. Vi ger dig det viktigaste för varje stopp så att du bara kan luta dig tillbaka och njuta av resan in din bil till Berlin.

Brandenburger Tor

Symbolen för Berlin

Brandenburger Tor

Bilar du till Berlin ska du gå genom Brandenburger Tor. I mer än 200 år har porten varit ett landmärke för både staden och Tyskland.

Först en symbol för Tysklands delning och sedan symbolen för frihet. Porten var en del av Berlins stadsmur och fungerade som tullkontor för stadens köpmän.

Ovanför porten ser du fredsgudinnan i en enorm stridsvagn gjuten i koppar. Vagnen vilar på tolv 15 meter höga kolonner. När du har fått ont i nacken av att titta på den imponerande stadsporten, som har överlevt lite av varje, är det dags att ladda inför nästa stopp. 

Den gamla stadsporten är alltid öppen och du behöver varken ID eller vara uppklädd för att få passera.

Paris Platz, 10117 Berlin

Checkpoint Charlie

Kom nära kalla kriget

Checkpoint Charlie

Det finns idag inga gränser för den som vill kryssa mellan mellan öst- och väst-Berlin. I gengäld går det att känna historiens vingslag vid Checkpoint Charlie, som var den mest kända gränsövergången när staden var uppdelad i öst och väst mellan 1945 och 1990.

Efter murens fall har Charlie blivit en symbol för uppdelningen mellan öst och väst under det kalla kriget. Idag kan du se en kopia av baracken du behövde ta dig förbi för att passera gränsen.

Intill hittar du Mauermuseum. Museet har dokumenterat några av de spektakulära flyktförsöken från öst till väst och berättar om murens historia. Under åren försökte 5075 människor fly från öst till väst, men endast 4067 överlevde. 

Om du går ner på Zimmerstrasse, som korsar Friedrichstrasse, kan du se kvarlämningar från muren.

Att checka in hos Charlie är en spännande, men mycket överväldigande upplevelse och definitivt ett måste om du har planer på att bila till Berlin!

Friedrichstrasse 43-45, 10117 Berlin

Kaiser Wilhelm Memorial Church

En kyrklig sak

Kaiser Wilhelm Memorial Church

Innan du går loss på shoppinggatan Kurfürstendamm efter din långa bilresa, måste du göra ett särskilt skönhets-stopp på vägen. Här hittar du nämligen Kaiser Wilhelm Memorial Church, som i folkmun kallas läppstiftet och puderdosan.

När kyrkan bombades under andra världskriget fick även kyrktornet på truten och påminde efteråt om toppen av ett läppstift. Då man valde att inte utföra några stora kirurgiska ingrepp står kyrkan än idag kvar med sina kosmetiska skador. 

I gengäld kan tornet pudra näsan vid den nya kyrkan intill. Det är en stark men ändå välbalanserad kontrast mot det gamla med sina blå glaspaneler, som täcker både kyrkobyggnaden och det 53 meter höga klocktornet med kapell.

Kyrkan är öppen varje dag och det är gratis entré så det finns ingen ursäkt att inte ta vägen förbi minneskyrkan, som på en och samma gång både är en symbol för den förstörelse och det nyskapande som krig för med sig.

Breitscheidplatz, 10789 Berlin

Bila till Denkmal

Den förstenade skogen

Denkmal

"Det har hänt och därför kan det hända igen", skrev Primo Levi. Han var en italiensk författare, kemist och jude som under andra världskriget satt i Monowitz, en del av koncentrationslägret Auschwitz.

Besök betongskogen i Berlin och bli påmind om nazisternas systematiska mördande av upp till 6 miljoner judar. Det grå minnesmärket placerades mitt i staden bland ambassader och ministerier för att markera dess betydelse för det tyska folket och Tyskland.

Monumentet innehåller ingen fördjupande förklaring, men de 2711 betongkolumnerna är för många en symbol för en kall och förstenad skog. Under den kalla jorden hittar du ett museum som beskriver förintelsen och enskilda offers livsöden i ord och bilder. Det är ett extremt känslosamt besök som manar till eftertanke.

Minnesmärket är välbesökt, så var beredd på lite kötid.

Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin
www.stiftung-denkmal.de

Preussenpark

Thailand i Tyskland

Preussenpark

Om du är hungrig på något mer efter en lång bilresa, kan du göra avstickare från city till den lilla parken Preussenpark. Här hamnar du i den thailändska mathimlen för endast 5 euro.

Sörpla nudelsoppor som du inte kommer kunna få nog av, ät klibbigt ris du aldrig lär glömma och mumsa färska vårrullar som kommer att få dig att fundera på att emigrera österut för alltid.

När byxorna är på väg att spricka kan du ta en promenad i den mysiga gröna parken i sällskap av en bra bok eller försöka träffa (den thailändska) kungen i en omgång kubb.

Matmarknaden är öppen på helgerna från 12.00 till 18.00 vid bra väder. Kom ihåg kontanter och din thailändska ordbok.

Preussenpark, Brandenburgische Str. 10707 Berlin

www.facebook.com/thaiparkberlin

Haus Schwarzenberg

Fly in på Berlins bakgård

Haus Schwarzenberg

En sak du måste se i Berlin är Haus Schwarzenberg, som ligger väl gömt på Rosenthaler Strasse 39, men det är verkligen värt att försöka hitta till Berlins centrum för gatukonst. När du har gått genom ingången öppnar sig nämligen en veritabel skattkammare med gatukonst, gallerier, kaféer och även ett monsterkabinett. Bakgården präglas av en äkta berlinerstämning, där du kan tränga in under ytan och komma bort från grannskapets annars vackra bostadskvarter.

Njut av atmosfären och en sval förfriskning på gården innan du utforskar gatukonsten på murarna och den experimentella konsten i gallerierna. I galleriet och butiken Der Neurotitan hittar du alltid nya, spännande utställningar, ett stort urval av elektronisk musik från underground-konstnärer och andra designeffekter.

Du bör inte heller gå miste om en tur i monsterkabinettet, där den lokala konstnärsgruppen Dead Chickens får datorstyrda robotar och mekaniska monsterfigurer att stå för underhållningen. I källaren tar du dig fram i en lekfull värld där figurerna blir levande, sjunger och dansar sig genom en död nöjespark som väcks till liv. En ny show startar en gång i timmen.

Sätt av tillräckligt med tid för ett besök i Haus Schwarzenberg. Det finns mycket att titta på i huset, som också har en biograf, barer, undergroundklubbar, små galleriverkstäder och annorlunda shopping med nya, okända märken som du inte hittar på varken Kurfürstendamm eller Kaufhaus des Westens.

Rosenthaler Strasse 39, 10178 Berlin

Brugernes billeder på Instagram #hausschwarzenberg

Flughafen Tempelhof

Checka in och koppla av

Flughafen Tempelhof

Berlinarna vet hur man använder landmärken från en annars tumultartad historia och förvandlar dem till nya symboler för frihet och gemenskap. Det är Tempelhof ett utmärkt exempel på. Den före detta flygplatsen, som en gång stod som ett gigantiskt monument över Nazitysklands storhet, har nu förvandlats till ett stort friluftsområde, Tempelhofer Feld.

Landningsbanorna där flygen under luftbron till Västberlin en gång i tiden lättade med förnödenheter har nu förvandlats till en stor offentlig park, där man kan åka rullskridskor eller skateboard och på gräset kan ni träffa lokalbefolkningen, tända grillen och flyga med drakar, om vinden är med er.

Förutom den alternativa parken kan du också utforska Tempelhof-flygplatsens historia med guidade turer i det imponerande byggnadsverket, utställningar i takgalleriet och gå vidare upp i kontrolltornet, som också är öppet för alla.

Tempelhofer Feld är som en resa utanför staden utan att du behöver lämna den. Och hur coolt är det inte att bara kunna åka rullskridskor på landningsbanan?

Platz d. Luftbrücke 5, 12101 Berlin

www.thf-berlin.de

Bearpit Karaoke

Sjung med

Bearpit Karaoke

En av de saker du måste se i Berlin är Bearpit Karaoke. En mikrofon, två högtalare, 5 000 låtar och massor av människor. Det är receptet på Bearpit Karaoke och en festlig söndagseftermiddag i Mauerpark.

Sångfesten som äger rum varje vecka startade som något litet 2009 av Joe Hatchiban som reste runt med sin mobila anläggning och gav folk en chans att ta fram sin inre underhållare. Sedan dess har det hela vuxit enormt och idag strålar mer än 2 000 människor samman i parken varje söndag vid 15-tiden. Vem som helst kan plocka upp mikrofonen och det spelar ingen roll om du är en äkta wailare eller bara en vanlig trallande amatör, publiken är med dig hela vägen.

Bearpit Karaoke beskrivs ofta som den absolut bästa gratisunderhållningen Berlin har att erbjuda. Atmosfären blir också helt magisk när människomassan gapande jublar och ger stående ovationer till nervösa stjärnskott som bär på fantastiska sångtalanger.

Ta en kall Weissbier under armen och bege dig till Bearpit Karaoke i Mauerpark. Det är varje söndag från april till oktober och ställs bara in om det ösregnar. (Och ge dig bara på en låt. Klart att du vågar!)

Mauerpark, Gleimstraße 55, 10437 Berlin
www.bearpitkaraoke.com

Ballhaus Berlin och Kleine Nachtrevue

Berlin, bohem, burlesque

Bohème Sauvage

Pokerspel, Charleston, Swing, pärlhalsband, pannband och dans, dans, dans. 1920-talets Berlin lever i bästa välmåga och det finns massor av möjligheter att vara med på festen.

I 20-talets Berlin svängde det på Chaussestrasse i Berlin Mitte, och det gör det fortfarande. Här ligger Ballhaus Berlin, som med rätta kallar sig tjugotalets hem. Stället har funnits sedan 1905 och utgör de mest originella ramar där du kan uppleva vaudeville, kabaréer och naturligtvis massor av dans!

Om du gillar mer renodlad och vågad burlesque är det värt att ta dig till teaterbaren Kleine Nachtrevue. Här odlas burlesque-kulturen med stor entusiasm och en god portion frigjordhet.

Ballhaus Berlin, Chausseestraße 102, 10115 Berlin
www.ballhaus-berlin.de

Kleine Nachtrevue, Kurfürstenstraße 116, 10787 Berlin
www.kleine-nachtrevue.de