Per's perfekta mathelg i Berlin

“Vilka är dina älsklings-restauranger i Berlin?” är nog den vanligaste frågan jag får, men även den jag undviker mest. Berlin har ett oräkneligt antal fantastiska restauranger och att behöva välja favoriter är som att välja en favorit bland sina barn - det går helt enkelt inte!

Exklusivt för Scandlines har jag dock gjort ett undantag och valt fem stycken riktigt vassa restauranger som jag älskar att besöka och som erbjuder matupplevelser man kanske inte får i Sverige på samma sätt. Helt enkelt perfekta ställen för en riktigt bra mathelg i Berlin.  

Per Meurling är en svensk bloggare och frilansjournalist med bas i Berlin, känd som en av den tyska huvudstadens främsta restaurangexperter. Han driver den hyllade restaurangbloggen Berlin Food Stories, matresebloggen Finest Food Stories och leder sin legendariska guidade Food Tours genom Berlins kulinariska djungel. 

Adana

Nattamat i form av turkisk kolgrillat

Adana

Om du vill veta vart Kreuzbergs krögare äter efter stängning, så är ofta “Adana Grillhaus” svaret.

Denna legendariska “Ocakbaşı” (turkiska för kolgrill) ligger i Kreuzbergs hjärta och serverar stans bästa Adana lammfärs-grillspett och lammrevben. Det perfekta stället för ett större sällskap och en härlig middag med mezze-förrätter, stora fat med saftigt, grillat kött och rikligt med Raki snaps.

Gå till den nya, fräschare lokalen på Skalitzer Straße och glöm inte beställa deras löjligt goda Künefe till efterrätt.

Annelies

Nytänkande brunch och pancakes att dö för

Annelies

Berlinare älskar sina sena bruncher mer än allt annat och just nu flockas stans mest inbitna brunch-fetischister till ett speciellt frukosthak mitt emot Görlitzer Park: Annelies, där de fluffiga pannkakorna är världsklass, men där menyn erbjuder så mycket mer.

Till exempel den silkeslena äggröran på surdeg med riven, rökt äggula och deras hemgjorda fläskkorv med potatisterrin och endivesallad. Eller varför inte “overnight oats” med yoghurt, jordgubbar och hemgjord granola - en maträtt så vacker och god att man inte hade förvånats en sekund att få den som dessert på en av stans bästa restauranger.

www.anneliesberlin.com

Gazzo

Surdegspizza + buffelmjölk-mjukglasss = sant

Gazzo

Gazzo är det stencoola Neuköllln-haket där en konstant kö av hungriga människor ringlar sig runt huset i förhoppningen om att kunna sätta tänderna i en av Gazzos super-hypade och super-frasiga surdegspizzor.

Pizzorna levererar i stor stil och de enda som är hippare än publiken är service-personalen själva. Alla besökare som äter här har dock en baktanke, och den stavas “mjukglass”. Inte vilken mjukglass som helst, utan en som är gjord av buffel-mjölk, toppad med pepprig olivolja, salt och shortbread - en sagolik skapelse som unisont hyllats som något av de bästa man kan äta i Berlin just nu.

www.gazzopizza.com

Madame Ngo

Vietnamesisk-fransk nudelmagi i Västberlin

Madame Ngo

Restaurangen som sätter de hundratals andra Vietnamesiska haken i Berlin på plats: Ingen gör bättre “Phô” nudelsoppa än Madame Ngo. Det coola brasseriet ligger i ett gammalt apotek på Kantstrasse, Berlins eget Chinatown, och är en hyllning till fransk-vietnamesisk matkultur. Håll utkik efter de enorma soppkastrullerna i skyltfönstret där “Phở gà” (kyckling phở) görs på franska höns och “Phở tái“ (biff Phở) hälls över lövtunna skivor av fet entrecote, två nudelsoppor i världsklass. Glöm inte att beställa de friterade vårrullarna där hemligheten ligger i det lövtunna rispappret som smugglas från Vietnam i en resväska varje vecka.

www.madame-ngo.de