Unika loppmarknader i Berlin – som att vara i secondhand-himlen

Berlin är många saker, bland annat huvudstad i Tyskland. Det är en stad fylld med historia, sevärdheter och kultur efter allt som dess befolkning har gått igenom av krig och uppdelningar. Och så är det en stad med en helt unik secondhand-kultur och stil, som vissa kvarter präglas av. Det är bra stil – och på ett billigt sätt. 

Varje helg året runt är det loppmarknader i Berlin. Så ta bilen. Det tar bara ett par timmar från Rostock (... och så kan du ju ta med alla dina fina inköp hem). 

Biografi:
Michael Rydal Ravn-Olsen äger vintagemöbelaffären @oldkbh och deltar i tv-programmet ”Sätt pris på ditt hem” på Danmarks TV 2. Här är han expert på secondhand och design och prissätter värdeföremål hos privata säljare.

Fokus ligger särskilt på vintagelampor och möbler från Tyskland, där man kan göra fantastiska fynd till bra pris. Michael vänder därför ofta kylaren mot bland annat Berlin, där han har hittat de bästa marknaderna för de secondhand-intresserade som vill jaga efter bra och unika fynd.

Läs mer nedan, och ta reda på varför inga städer är bättre på secondhand än Berlin.

Boxhagener Platz

Loppmarknad på ett fullständigt charmerande sätt

Boxhagener Platz

En autentisk loppmarknad i Berlin hittar du på ett härligt kvadratiskt torg i Friedrichshain, mellan träd, kaféer och brunchmöjligheter, nämligen Boxhagener Platz.

Varje söndag kl. 10 förvandlas området till en stor loppmarknad där särskilt privatpersoner säljer allt från konsthantverk, möbler, böcker, leksaker och lampor. Och här kan man göra riktigt bra fynd.

Det påminner i urvalet om en klassisk gatuloppmarknad i Danmark, men med ett bättre och billigare urval. Och samtidigt är Boxhagener en underbar plats att tillbringa sin söndagsförmiddag på. 

Boxhagener Platz
10245 Berlin

Precis vid Simon-Dach-Straße
Varje söndag 10–18

Straße des 17. Juni

Loppmarknad i en historisk allé

Straße des 17. Juni

Genom den vackra parken Tiergarten löper den stora Straße des 17. Juni. Det är till exempel här som legendariska Berlin Marathon startar. Och det är här som en av de stora loppmarknaderna i Berlin finns. 

Varje lördag och söndag ställer (de flesta) professionella säljare upp sina stånd precis vid S-Bhf Tiergarten. De vet vad sakerna är värda och känner till formgivarnas namn, så prisnivån är högre. Men kvaliteten är också därefter. Och det är ju ingen riktig loppmarknad om man inte ger sig i kast med att pruta – så kör hårt!

På den här loppmarknaden i Berlin kan du bland annat hitta lampor, gamla speglar, möbler från Östeuropa och antikviteter. Och det är bara några av de fina saker som kan följa med bilen tillbaka till Danmark. 

Straße des 17. Juni
10623 Berlin

Bredvid S-Bhf Tiergarten
Varje lördag och söndag 10–17

Arkonaplatz

Loppmarknadernas svar på ”smått och gott”.

Arkonaplatz

Mellan Berlin Mitte och Prenzlauer Berg ligger en liten park, en pärla mellan vackra gamla byggnader och kullerstensgator. Under de senaste nästan 30 åren har det just här – på Arkonaplatz – varit loppmarknad varje söndag kl. 10.

Platsen är liten, men urvalet är stort. Den här loppmarknaden i Berlin har en blandning av privata och professionella säljare, så priserna varierar kraftigt. Gemensamt för dem alla är kvaliteten. På Arkonaplatz är du alltid garanterad ett bra köp. Det kan vara allt från möbler till glas, keramik, lampor och konstverk. 

Arkonaplatz 
10435 Berlin

Precis bakom Zionskyrkan mellan Mitte och Prenzlauer Berg
Varje söndag kl. 10–16

Mauerpark

Loppmarknadernas olydiga pojke

Mauerpark

En mycket populär och välkänd loppmarknad i Berlin är Mauerpark. Parken, vars namn hänvisar till att den tidigare delades av Berlinmuren är ett kul ställe att bege sig till på söndagen. Massor av stånd med gamla saker är blandade med nya.

Här säljs färskpressad juice, ekologiska pennor, mat, öl, cyklar, hattar och mycket mer. 

I åratal hade Mauerpark ett mindre smickrande rykte, men det är ett härligt, knäppt och stämningsfullt ställe med riktigt bra möjligheter att göra fina fynd till en billig peng. 

Flohmarkt im Mauerpark
Bernauer Strasse 63–64
13355 Berlin-Mitte
Varje söndag kl. 9–18

Prenzlauerberg

Området med loppmarknadsstämning varenda dag!

Prenzlauerberg

Det är speciellt på helgerna som de olika loppmarknaderna i Berlin dyker upp. Men om du inte kan vänta, eller om du befinner dig i den tyska huvudstaden bara på vardagar, kan du ändå finna på råd!

Området runt Kastanienallee i Prenzlauer Berg är en loppmarknad i Berlin som alltid är värd ett besök. Från början till slutet av den långa allén – och inte minst på alla sidogatorna – ligger stadens bästa secondhand-butiker. Är du på möbeljakt bör du besöka ”Chair” på Fehrbelliner Straße. Är det prylar och retro du är ute efter är ”VEB Orange” på Oderberger Straße verkligen kul.

Och stanna på den gatan om det är läckra secondhand-kläder du är ute efter. ”Loretta” och ”Pauls Boutique” är bara några av de bra secondhand-butikerna i området. 

TÄNK PÅ:
Det är verkligen lätt att få med sig bilen till Berlin, och parkeringsförhållandena är bra. Men innan du drar iväg och besöker de olika loppmarknaderna i Berlin måste du komma ihåg miljödekalen! I Tyskland bryr man sig om miljön, så därför måste alla ha en grön miljödekal i vindrutan för att kunna köra in i centrum. Den kostar ungefär 150 kr och kan köpas i förväg, bland annat hos danska FDM. Detta gäller också när du åker på
shopping i Berlin.